Directory talk:Korcula Italian

MyWikiBiz, Author Your Legacy — Tuesday June 25, 2024
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Work Page

Korčula iz Ita Wikipedia, slobodna enciklopedija.


Korčula

Korčula je najvećo mjesto na otoku Korčuli. Grad Korčula je sastavljena od pet naselja:

  • Korčula
  • Žrnovo
  • Pupnat
  • Račišće
  • Čara

Dalmatiska Talijanska Povijest

Korčula je bila sjedište biskupije od 1300 do 1828. Do 1900 Dalmatiski Talijani činili više od polovice stanovništva grada Korčule (i obližnjem selu Vrnik-Petrara). Postupno smanjuje njihov broj s otoka se dogodilo sa aneksije otoka Korčule s Kraljevine Jugoslavije. Pokolji hrvatata u drugom svjetskom ratu izazvao je bijeg od posljednjih preostalih izvornih talijana sa gradu.

Dalmatiski Talijani u Korčuli u devetnaestom i dvadesetom stoljeću

Prema popisu stanovništva iz 1910 Talijani su bili 25% dio stanovništva grada Korčule i 15% obližnjem selu Vrnik. Većina Dalmatiski Talijani su bili malim obrtnicima, klesari, zidara i tesara i obrtnici. Korculani i Vrnik su bili poznati i cijenjeni izvan granica Dalmacije.Međutim bilo ih zemljoposjednika, trgovaca i trgovaca. U 1861 Korculani politički predstavnici talijanskog jezika bili su članovi obitelji revizora Smerkinić (Smerkinić su slavenskog podrijetla). U 1867 talijanske Smerkinić je bio izabran u parlamentu u Beču . Međutim, počeo je rad slavicized grada od strane austrijskih vlasti, koji smatraju Hrvati vjerni podanici od Talijani. U 1893 , prosvjedi protiv lokalnog stanovništva, carske vlasti je u neposrednoj blizini lokalne talijanske škole i obrazovanja je dao isključivo u Korčuli. No, grad Korčula i dalje glasovati za Smerkinić kompaktno. Štoviše, kao odgovor na rastuće radu Gradske slavicized do Korčule, u 1895 , je osnovan jedan od prvih mjesta u National League, koji težio za očuvanje talijanskog jezika i kulture na licu mjesta. Međutim, unatoč slavicized prisiljeni sva djela lokalnih vlasti i distrikt Korčule, u 1909 je još uvijek imao dvojezični karakter. S propasti Austro-Ugarske nakon završetka Prvog svjetskog rata, došao na Korčulu žestoke sporove između talijanske i hrvatske.

Talijanske mornarice okupirale grad

Dana 4. studenog, 1918 talijanske mornarice okupirale grad.


Mnogi su u to vrijeme, također je dao neke na pošiljku D'Annunzio u Korčuli, slična priča rijeke . Međutim, u 1921, Italija su odustali i povukli se s otok, bacanje u depresiju previranja u lokalnom talijanskog stanovništva (tada oko 900 ljudi). Situacija je otežala činjenica da je između 1918 i 1920 , talijanske vlasti okupacije je poticao i odnio dio talijanske lokalne anti-jugoslavenske političke događaje, nego na. Ovo pravilo je stvorio neprijateljstvo između Talijana i Hrvata, koji je bio strah od rizika od odmazde u vrijeme pojave suvereniteta Jugoslavije, a rizik od egzodus talijanskog stanovništva. U ožujku 1921, da situacija događa i egzodus Talijana curzolani počela. To je bio ubrzan događanja i skupove neprijateljski u Italiju i Talijana koji su se ponavljaju svaki dan, potaknut posebice braća Arneri, bivši austrijski dužnosnici. U svibnju 1921 , više od polovice lokalnih Talijani napustili otok.

Na kraju te godine, samo 180 Talijana, koji su boravili na otoku, okupljeni oko mjesne škole. U 1923 , broj Talijana bio smanjen na 46. Mnogi Talijani, međutim, imao prednost jugoslavenskog državljanstva ne gubi svoje gospodarske djelatnosti. Doista, u 1933 mješovite osnovne škole imali 40 učenika talijanskog grada. Korčula je također nastavio djelovati Talijanske unije, udruga pod predsjedanjem Michele Smerchinich, sa 41 članova Ostali članovi glavnih talijanskih obitelji (Benusi, Damianovič, Depolo, Peručič, Radiza, Smerkinić, Vinz, Zanetti). Na kraju Drugog svjetskog rata, međutim, više nisu bile lijevo na Korčuli Talijani.